Μοναστηρίου 16, 546 29 Θεσσαλονίκη

Μουσεια
  /    /  Μουσεια
Archeological Museum Of Thessaloniki

Αρχαιολογικό Μουσείο

(Μαν. Ανδρόνικου 6)
Η τεράστια ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας παρουσιάζεται μέσα από μοναδικά εκθέματα που χρονολογούνται από την Προϊστορική Εποχή και έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το πιο σημαντικό της Θεσσαλονίκης, καθώς φιλοξενεί τους μοναδικούς θησαυρούς από τη Βεργίνα, ανάμεσά τους και την χρυσή λάρνακα. Στην ανακαινισμένη μεγάλη του αίθουσα, τη γνωστή ως αίθουσα Π, παρουσιάζεται η έκθεση «Ο χρυσός των μακεδόνων», εμπλουτισμένη με νέα άγνωστα χρυσά ευρήματα εξίσου λαμπερά με αυτά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Στο κεντρικό τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται χρυσά κι επίχρυσα ευρήματα του 6 ου -2 ου αι. π.Χ., από τις ανασκαφές
στα νεκροταφεία της Μακεδονίας, και αναλύεται ο ρόλος τους στα ταφικά έθιμα.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

(Λεωφ. Στρατού 2)
Πτυχές του Βυζαντινου και μεταβυζαντινού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης Μακεδονίας αποκαλύπτονται μέσα από πληθώρα εκθεμάτων, που χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20ο αιώνα μ.Χ. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο συνολικής έκτασης 11.500 τ.μ. Το 2005 το Συμβούλιο της Ευρώπης το ανακήρυξε ως Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει ποικίλες όψεις της τέχνης και του πολιτισμού του Βυζαντίου, αλλά και της εποχής μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1453 από τους Οθωμανούς. Πάνω από 2.900 αντικείμενα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικόνες, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη, αλλά και είδη καθημερινής χρήσης που προέρχονται από τον βορειοελλαδικό χώρο, γίνονται μάρτυρες του πολιτισμού που τα δημιούργησε και της κοινωνίας που τα χρησιμοποίησε.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(Μονή Λαζαριστών, Αποθήκη Β1-Λιμάνι)
Ο σύγχρονος πολιτισμός προάγεται δυναμικά μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ανάμεσα στις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου ξεχωρίζει η Συλλογή Κωστάκη, που απαρτίζεται από 1275 έργα τέχνης της Ρωσικής πρωτοπορίας. Η απόκτηση της συλλογής Γιώργου Κωστάκη με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας από το υπουργείο Πολιτισμού, έκανε γνωστή την λειτουργία του Μουσείου σε όλο τον κόσμο. Στη Μονή Λαζαριστών φιλοξενούνται έργα της μόνιμης συλλογής Κωστάκη, ενώ από το καλοκαίρι του 2002 λειτουργεί παράλληλα εκθεσιακός χώρος και στο λιμάνι.

Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Στεγάζεται στο Μέγαρο Θεάτρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

Μέσα από τα 300 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, που απαρτίζουν τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, παρουσιάζονται οι κυριότερες τάσεις της τέχνης του 20ου αιώνα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

(Βασ. Όλγας 68)
Ιδρύθηκε το 1970 και στεγάζεται στο παλιό κυβερνείο, ένα κτίριο αντιπροσωπευτικής
αρχιτεκτονικής, εκλεκτικιστικού ύφους των αρχών του 20 ου αιώνα. Οι συλλογές του
περιλαμβάνουν 15.000 αντικείμενα λαϊκής παράδοσης, όπως φορεσιές τοπικών κοινοτήτων, είδη υφαντικής, κεντήματα, εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, έπιπλα, είδη ξυλοτεχνίας, λαϊκά μουσικά όργανα, φιγούρες του θεάτρου σκιών.

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

(Αγ. Μηνά 13)
Στο μουσείο διασώζονται σπάνια κειμήλια, φωτογραφικό υλικό, βιβλία γραμμένα στην Εβραϊκή γλώσσα, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, που αποκαλύπτουν πτυχές από την καθημερινή, οικονομική και θρησκευτική ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Ιδρύθηκε για να τιμήσει την πλούσια και δημιουργική σεφαραδίτικη κληρονομιά της πόλης, όπως αυτή εξελίχθηκε από την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα μετά τον 15 ο αιώνα. Φιλοξενεί εργαλεία τυπογραφίας, χαρτογραφίας κι ιατρικής, καθώς επίσης κι εκθέματα από την καθημερινή, την θρησκευτική και την εμπορική ζωή της κοινότητας και φυσικά μοναδικά ντοκουμέντα από το Ολοκαύτωμα. Πολύτιμα είναι και τα αρχεία της βιβλιοθήκης, με σπάνιες, εκδόσεις από τον 16 ο και τον 17 ο αιώνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

(Μέσα στην Δ.Ε.Θ.)
Η μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 1.500 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίες γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά και κομμάτια της συλλογής του Ιόλα, τα οποία δώρισε ο μεγάλος συλλέκτης.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

(Αποθήκη Α΄, Λιμάνι)
Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου αποτελείται από έναν σημαντικό αριθμό φωτογραφιών
Ελλήνων και ξένων φωτογράφων που προέρχονται από αγορά ή δωρεές. Κάθε Άνοιξη ξεκινά η Photosynkyria με εκθέσεις που διαρκούν αρκετούς μήνες.

archaeological museum thessaloniki

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

(Λιμάνι, Αποθήκη Α΄)
Στις αίθουσές του μπορεί κανείς να δει διάφορες κινηματογραφικές μηχανές λήψης και
προβολής, εμφανιστήρια, μια πλούσια συλλογή με ταινίες και ντοκιμαντέρ ελληνικά και
ξένα, διαφάνειες, φωτογραφίες, αφίσες και διαφημιστικό υλικό ταινιών, βιβλία, περιοδικά κι εφημερίδες για τον κινηματογράφο, ενώ ξεχωρίζουν οι χειροποίητες γιγαντοαφίσες και η μουσική βιβλιοθήκη με soundtracks σε CD και LP.

Μουσείο Αρχαίων, Ελληνικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων

(Κατούνη 12-14)
Περισσότερα από 200 μουσικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα από την Εποχή του Χαλκού και έως τις αρχές του 20ού αι φιλοξενούνται στο Μουσείο, που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς. Η συλλογή του έχει 200 και πλέον αντίγραφα μουσικών οργάνων, τα οποία χρονολογούνται από το 2800 π.Χ. μέχρι τις
αρχές του 20 ου αιώνα. Παράλληλα φιλοξενεί και 82 αυθεντικά μουσικά όργανα, σε ειδική προθήκη, μαζί με την εικαστική μαρτυρία από την οποία απορρέουν την καλλιέργεια.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

(6 Ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Θέρμης)
Το πλανητάριο συναρπάζει μικρούς και μεγάλους με τα ταξίδια στο διάστημα, που γίνονται σε μία αίθουσα με τρισδιάστατη εικόνα και κίνηση από την εξέλιξη του σύμπαντος. Όλα τα επιτεύγματα των θετικών επιστημών και του σύγχρονου κόσμου βρίσκονται στις αίθουσες του Μουσείου Τεχνολογίας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

(3 ης Σεπτεμβρίου & Αγίου Δημητρίου)
Το πολύ μοντέρνο κτίριο του μουσείου φιλοξενεί δύο μεγάλες εκθέσεις. Μια για το ελληνικό και ξένο ποδόσφαιρο με φανέλες διάσημων ποδοσφαιριστών, μπάλες και κύπελλα και μια άλλη για τον στίβο με λάβαρα, κειμήλια, δελτία αθλητών και κύπελλα από ομάδες κυρίως της Θεσσαλονίκης.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

(26 ης Οκτωβρίου)
Ξεχωρίζει ένα παλιό αντλιοστάσιο με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ενώ εντυπωσιακός είναι κι ο χώρος των παλιών ατμολεβητών, ένα μοναδικό αρχείο χαρτών και σχεδίων των έργων ύδρευσης του 19 ου και του 20 ου αιώνα, όπως επίσης και το πάρκο του νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

(Προξ. Κορομηλά 23)
Από τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι ο οπλισμός, στολές και προσωπικά αντικείμενα
του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), αλλά και 1300 φωτογραφίες της εποχής. Στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργούν διοράματα σε φυσικό μέγεθος με αναπαραστάσεις σκηνών του Αγώνα και στο ισόγειο οπτικοακουστικό σύστημα με θέμα τη Νεότερη Ιστορία της Μακεδονίας.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

(Γ΄ Σώμα Στρατού)
Οι μόνιμες συλλογές του παρουσιάζουν όλα τα σημαντικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας από τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), μέχρι την απελευθέρωση της χώρας (1944). Φωτογραφίες εποχής, στολές των ενόπλων δυνάμεων, όπλα και λάφυρα από τους πολέμους, λιθογραφίες, ομοιώματα πλοίων, πυροβόλων, επιστολικά δελτάρια, έργα τέχνης, χάρτες με θέσεις οχυρών και πλούσιο αρχειακό υλικό, αποτελούν τον πυρήνα των εκθεμάτων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

(Κατούνη 12-14)
Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς. Η συλλογή του έχει 200 και
πλέον αντίγραφα μουσικών οργάνων, τα οποία χρονολογούνται από το 2800 π.Χ. μέχρι τις αρχές του 20 ου αιώνα. Παράλληλα φιλοξενεί και 82 αυθεντικά μουσικά όργανα, σε ειδική προθήκη, μαζί με την εικαστική μαρτυρία από την οποία απορρέουν την καλλιέργεια.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα μουσεία της πόλης επισκεφθείτε την Επίσημη Ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης.