Μοναστηρίου 16, 546 29 Θεσσαλονίκη

Κουλτουρα – Αξιοθεατα
  /    /  Κουλτουρα – Αξιοθεατα

Μια βόλτα στον πολιτισμό

Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μουσείο. Δεκάδες αξιοθέατα και μνημεία μαρτυρούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομία χιλιετιών. Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της Θεσσαλονίκης. Και γνωρίστε σε βάθος την κουλτούρα μιας πόλης που απετέλεσε και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ψηφίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά Αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης είναι:

Thessaloniki Culture

Λευκός Πύργος: Το ορόσημο της Θεσσαλονίκης που δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται για κυκλικό πύργο ύψους 37 m που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελούσε μέρος της οχύρωσης της πόλης. Σήμερα στεγάζει τη μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την ίδρυσή της το 316/15 π.Χ. και έως τις μέρες μας.

Τα 15 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCOΣυγκεκριμένα, πρόκειται για τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης (4ος – 5ος αι.), τη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (4ος αι.), τη βασιλική της Παναγίας Αχειροποίητου (5ος αι.), τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου (7ος αι.), τον ναό του Οσίου Δαυίδ (Μονή Λατόμου) (6ος αι.), το ναό της Αγίας Σοφίας (8ος αι.), το ναό της Παναγίας των Χαλκέων (11ος αι.), το ναό του Αγίου Παντελεήμονα (14ος αι.), το ναό των Αγίων Αποστόλων (14ος αι.). το ναό του Αγίου Νικολάου του Ορφανού (14ος αι.), το ναό της Αγίας Αικατερίνης (13ος αι.), το ναό του Σωτήρος (14ος αι.), τη Μονή Βλατάδων (14ος αι.), το ναό του Προφήτη Ηλία (14ος αι.) και τα βυζαντινά λουτρά (14ος αι.).

Η Αψίδα του Γαλέριου ή Καμάρα

Ένα από τα πλέον γνωστά σημεία της πόλης. Πρόκειται για τμήμα μιας στεγασμένης στοάς, που χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα προς τιμήν του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Γαλέριου. Όταν αυτός επέστρεψε στην πόλη μετά τους νικηφόρους πολέμους του εναντίον των Περσών.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και στους χώρους του λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις, θερινό σινεμά, συνέδρια κλπ.

Νέα Παραλία ΘεσσαλονίκηςΤο πολυβραβευμένο παραλιακό μέτωπο της πόλης εκτίνεται σε ακτίνα 3,5 χλμ. και διαθέτει πλήθος θεματικών πάρκων. Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους περιπάτους.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS):  Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν Μουσείο Τεχνολογίας, Ψηφιακό Πλανητάριο, Κοσμοθέατρο, Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας, Βιβλιοθήκη. Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων και Κινητό Αμφιθέατρο Επιδείξεων και Πειραμάτων.