Μοναστηρίου 16, 546 29 Θεσσαλονίκη

Κοντινες Αποστασεις
  /    /  Κοντινες Αποστασεις
Thessaloniki Culture

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Με τον πιο θεαματικό καταρράκτη της Ελλάδας που πέφτει από ύψος 70 μ., τον Κάρανο, που πήρε το όνομα του από τον πρώτο βασιλιά της Μακεδονίας, η Έδεσσα δίκαια αποκαλείται η ′πόλη των νερών′! Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000 τμ και προσφέρει χώρους πολιτισμού, φύσης και αναψυχής για όλους. Κάθε βράδυ οι Καταρράκτες φωταγωγούνται, προσφέροντας εκπληκτικές εικόνες.

ΟΛΥΜΠΟΣ

Η κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και στην κορυφή του, τον Μύτικα, φτάνει τα 2.918 μέτρα. Διαδρομές και φιλόξενα ειδικά
καταφύγια, μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, αλλά και ένα φυσικό τοπίο
απίστευτης ομορφιάς με σπάνια χλωρίδα και πανίδα περιμένουν τον επισκέπτη. Βάση εκκίνησης για τις ευκολότερες διαδρομές το γραφικό Λιτόχωρο του Νομού Πιερίας και
πρώτος σταθμός μετά από πορεία (προσβάσιμος και με το αυτοκίνητο) η θέση Πριόνια, όπου θα απολαύσετε την υπέροχη θέα.

ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (ΠΟΖΑΡ)

Βρίσκονται στο Δήμο Αλμωπίας, 13 χλμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 ο C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνά, με τους επισκέπτες να έρχονται για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες τους (θεραπευτικές – χαλαρωτικές), αλλά και για να απολαύσουν το μοναδικού κάλλους τοπίο βουνού και δάσους, με την πλούσια βλάστηση και τους καταρράκτες.

ΒΕΡΓΙΝΑ

Οι Αιγές, στη θέση της σημερινής Βεργίνας του Δήμου Βέροιας, είναι η πρώτη πόλη των
Μακεδόνων και ο πυρήνας του αρχαίου Βασιλείου τους. Ο τόπος όπου για τρεις και πλέον αιώνες βασίλεψε η οικογένεια του Φιλίππου Β′ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με την πάροδο των χρόνων οι Αιγές πέρασαν στο περιθώριο μέχρι το 1977, όταν η σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου έφερε ξανά στην επιφάνεια τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής.

Ο αρχαιολογικός χώρος με το Μουσείο των Βασιλικών τάφων είναι μια εντυπωσιακή υπόγεια κατασκευή που εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με τεράστια ακτινοβολία.
Εδώ φιλοξενούνται τα σημαντικότερα κινητά ευρήματα από τους τάφους, τα οποία εκτίθενται δίπλα στους τάφους που τα περιείχαν, ανάμεσα τους η χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β′, προσωπικά αντικείμενα του Βασιλιά των Μακεδόνων και χρυσά στεφάνια βελανιδιάς και μυρτιάς που φορούσαν οι νεκροί. Οι μοναδικές τοιχογραφίες, όπως εκείνη της ολοζώντανης αναπαράστασης της αρπαγής της Περσεφόνης, φανερώνουν τα επιτεύγματα της ζωγραφικής και της τέχνης στα χρόνια του ένδοξου Μακεδονικού Βασιλείου.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Η Αγιορείτικη μοναστική πολιτεία είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, αφιερωμένος αποκλειστικά
στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού, αποτελώντας εδώ και αιώνες πνευματικό φάρο για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Απομονωμένο, με πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα και μέσα σε ένα φυσικό τοπίο απίστευτης ομορφιάς, το Άγιο Όρος βρίσκεται στην ανατολικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο του Άθωνα και καλύπτει έκταση
350 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χωρίζεται σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές, όπου κάθε περιοχή αποτελείται από μια κυρίαρχη μονή και μοναστικούς οικισμούς γύρω από αυτήν.

Για να επισκεφθεί κανείς το Άγιον Όρος, πρέπει να επικοινωνήσει με το γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους της Θεσσαλονίκης ώστε να εκδοθεί το απαραίτητο
′Διαμονητήριο′. Η επίσκεψη επιτρέπεται μόνο σε άντρες. Οι γυναίκες (και όχι μόνο) μπορούν να κάνουν τον παράπλου του Αγίου Όρους, μια μίνι κρουαζιέρα, κατά μήκος των Ιερών Μονών της δυτικής όχθης του Αγίου Όρους, για ένα προσκύνημα εν πλω.