Ηράκλειο

Ιστορία

Τα ενετικά τείχη

Σήμερα διατηρούνται οι επτά προμαχώνες τους και δύο από τις τέσσερις πύλες τους. Η Πόρτα των Χανίων,από την οποία η Κάντια επικοινωνούσε με όλη τη Δυτική Κρήτη έχει ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.Η Καινούρια Πόρτα βρίσκεται στη νότια πλευρά του περιβόλου και είναι νεότερη. Φέρει διακόσμηση, επιγραφή με χρονολογία κατασκευής (1587). Στο νοτιότερο σημείο του περιβόλου των τειχών είναι ο προμαχώνας του Μαρτινέγκο και σ' ένα πλάτωμα ο σεμνός τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Λότζια

Ορθογώνιο, διώροφο κτίριο, το κομψότερο από τα βενετσιάνικα κτίσματα της πόλης. Σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο. Χτίστηκε το 1626-1628 από το Γενικό Προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνη, που κατασκεύασε και την ομώνυμη κρήνη στο κέντρο της πλατείας Βενιζέλου. Στην ενετοκρατία ήταν τόπος συγκέντρωσης και αναψυχής των ευγενών και από τους εξώστες της ο Δούκας προσφωνούσε το λαό ή παρακολουθούσε διάφορες τελετές. Το σημερινό κτίριο είναι αναστήλωση του κατεστραμμένου παλιού μεγάρου.

Το Κάστρο ή Κούλε

Είναι χτισμένο στην είσοδο του βενετσιάνικου λιμανιού με σκοπό να το προστατεύει από τις επιδρομές. Στις πλευρές του διατηρούνται κομμάτια από τα εντοιχισμένα, λαξευτά λιοντάρια του Αγίου Μάρκου που το στόλιζαν. Είναι ανοιχτό για επισκέψεις από το κοινό και στο επάνω μέρος του έχει διαμορφωθεί υπαίθριο θέατρο. Το όνομα Κουλές είναι τούρκικο. Οι Βενετοί το ονόμαζαν RoccaalMare.

Θρησκεία

Ο ναός του Αγίου Τίτου, προστάτη αγίου του νησιού, στην ομώνυμη πλατεία. Είναι κράμα ανατολικών και δυτικών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Χτίστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς. Μετά από μετατροπές από τους Βενετούς και τους Τούρκους, που τον χρησιμοποίησαν οι μεν σαν καθολικό μητροπολιτικό ναό, οι δε σαν τζαμί, καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 1856. Το 1872 ξαναχτίστηκε και αργότερα έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις για να λειτουργήσει και πάλι σαν ορθόδοξη εκκλησία. Εδώ φυλάσσεται η ιερή κάρα του Αγίου Τίτου.

Ο ναός του Αγίου Μάρκου

Χτίστηκε από τους Βενετούς που τον αφιέρωσαν στον προστάτη τους. Οι Τούρκοι μετά την άλωση του Ηρακλείου τον μετέτρεψαν σε τζαμί προσθέτοντας του μιναρέ. Το 1956 αποκαταστάθηκε στην ενετική μορφή του. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν Στέγη Γραμμάτων, σαν χώρος μόνιμης έκθεσης αντιγράφων βυζαντινών τοιχογραφιών και σαν αίθουσα συναυλιών.

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά

Εντυπωσιακός ναός, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Έχει σταυρικό σχήμα με τέσσερις ίσες κεραίες, μεγαλοπρεπή τρούλο και δύο πανύψηλα κωδωνοστάσια. Στη βορειοδυτική γωνιά του σώζεται η παλιά εκκλησία του Αγίου Μηνά και της Υπαπαντής.

Πολιτισμός

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1953 από της Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Το μουσείο παρουσιάζει μια συνολική εικόνα της ιστορίας της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως τη σύγχρονη εποχή.

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών είναι ένα ιδιωτικό μουσείο τέχνης. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2000 από τον K. Σχιζάκη. Οι δραστηριότητες του είναι η διοργάνωση επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Διαθέτει μόνιμους χώρους έκθεσης και έργα τέχνης κυρίως κρητικών καλλιτεχνών.

Βικελαία Βιβλιοθήκη

Στον όροφο του δημοτικού μεγάρου «Ακτάρικα». Ιδρύθηκε το 1910 με βιβλία που δώρισε ο Δημήτριος Βικέλας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρωτεργάτης για την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα της Αθήνας, το 1896. Ο αριθμός των τόμων της βιβλιοθήκης ανέρχεται σε 80.000 περίπου.

Κουλτούρα

Μινωική κομψότητα και ενετική γοητεία

Το Ηράκλειο είναι ένα ζωντανό μουσείο καθώς τα πολύ καλά διατηρημένα ενετικά τείχη του κυριαρχούν σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ αμέτρητα μνημεία, της ίδιας εποχής, αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που σας μεταφέρει στις μεσαιωνικές εποχές των πειρατών και των ιπποτών.

Ηιστορία και η τεράστια πολιτιστικήκληρονομιά τουΗρακλείου αρχίζουν, όμως, πολύνωρίτερα. Από την εποχήτου λαμπρότερου –ίσως- πολιτισμούτουελλαδικού χώρου, του Μινωικού, που γνωρίζουμε τόσο λίγο αλλά συναρπάζει τόσο πολύ. Η ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του Ηρακλείου ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί καθώς η πόλη είναι ιδιαίτερη πατρίδα πολλών μεγάλων καλλιτεχνών, στοχαστών και συγγραφέων όπως: ο αναγεννησιακός ζωγράφοςΔομήνικοςΘεοτοκόπουλος (ΕλΓκρέκο1541-1614), ο συγγραφέας-ποιητής ΒιτσέντζοςΚορνάρος(1553-1613), ο μαθηματικός και αστρονόμοςΦραγκίσκος Μπαρόκιος (1537-1604), οζωγράφοςΚωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907), ο αγιογράφοςΜιχαήλ Δαμασκηνός (1530/35-1592/93), ο μεγάλος στοχαστής Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957), ο νομπελίστας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) και η συγγραφέας ΈλληΑλεξίου, συγγραφέας (1894-1988).

Ανακαλύψτε, με ορμητήριο το CapsisAstoria, την εντυπωσιακή διαδρομή του Ηρακλείου μέσα στο χρόνο, ενημερωθείτε για την πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του και μυηθείτε στην μοναδική κρητική παράδοση που επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Κρήτη

Μια μικρή γεύση ιστορία

Η Κρήτη εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της, στο κέντρο της Μεσογείου και πάνω στο σταυροδρόμι της Ανατολής με τη δύση, ήταν ανέκαθεν το «Μήλο της Έριδος» για όλους του ακμάζοντες πολιτισμούς που γεννήθηκανή έφτασαν στη Μεσόγειο ως κατακτητές και κυρίως για κείνους που είχαν ναυτική παράδοση. Εδώ αναπτύχθηκε ένας από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, ο Μινωικός, ενώ και μετά το τέλος του το νησί εξακολούθησε να διαγράφει μια συναρπαστική πορεία μέσα στο χρόνο η οποία άφησε στο έδαφος του εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το CapsisAstoria, στο κέντρο του Ηρακλείου και στο κέντρο της Κρήτης διευκολύνει την μετακίνηση σας προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να γνωρίσετε την μοναδική και ξεχωριστή ιστορία του νησιού.

Ιστορία

Η Κρήτη είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αρχικά, εδώ τοποθετήθηκε η γέννηση του Δία, του βασιλιά των θεών και των ανθρώπων και του προστάτη της φιλοξενίας. Εδώ αναπτύχθηκε ο πρώτος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ο Μινωικός, μεταξύ 2800 π.Χ. και 1400 π.Χ.. Τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου,των Αρχανών κ.α.αντανακλούν την λαμπρότητα του μέσα από τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής, της αγγειοπλαστικής, της αργυροχρυσοχοΐας και της ζωγραφικής.

Οι άνθρωποι που ανέπτυξαν αυτόν τον λαμπρό πολιτισμό και δημιούργησαν το ισχυρότερο στόλο της εποχής τους, και ανέπτυξαν, όσο κανένας έως τότε, το έφεραν στην Κνωσό πλούτο και δύναμη που την έκανε κυρίαρχη δύναμη σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγεια και όχι μόνο.

Η λαμπρή πορεία του Μινωικού Πολιτισμού ανακόπηκε βίαια ύστερα και από την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνη με αποτέλεσμα η Κρήτη το 1400 π.Χ να περάσει στα χέρια, των Αχαιών και ύστερα των Δωριέων, οι οποίοι ίδρυσαν εδώ νέες πόλεις όπως η Λατώ και η Πολυρήνεια και εισήγαγαν σταδιακά το νησί στους κλασικούς χρόνους.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Ρωμαίοι, που το 67 π.Χ.κατέκτησαν την Κρήτη κι έκαναν πρωτεύουσα της επαρχίας τη Γόρτυνα,η οποία ήταν από τι πρώτες πόλης στον ελλαδικό χώρο που αποδέχτηκε το χριστιανισμό. Στα χρόνια του Βυζαντίου η Κρήτη έγινε σημαντικό κέντρο της νέας θρησκείας. Από το 824 μ.Χ. έως το 961 μ.Χ. για περισσότερα από εκατό χρόνια, το νησί βρέθηκε υπό την κατοχή των Σαρακηνών. Από τη ληστρική ορμή των πειρατών το απάλλαξε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς, ο οποίο το Μάρτιο του 961, κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας για τα επόμενα περίπου 250 χρόνια.

Το 1204 το νησί κατελήφθη από τους Βενετούς μέχρι και το 1669 που το κατέκτησαν οι Τούρκοι, ύστερα από την πτώση του Χάνδακα η πολιορκία του οποίο κράτησε 21 χρόνια και έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή ιστορία ως η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ.

Την περίοδο πριν από την τουρκική κατάκτηση η Κρήτη γνώρισε μια εξαιρετική οικονομική και πνευματική ευημερία. Οι μεγάλες πόλεις ανακατασκευάστηκαν, δημιουργήθηκαν εξαιρετικά μνημεία και οχυρώθηκαν με τεράστια τείχη.Οι τέχνες έφτασαν στο απόγειο τους με σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της αγιογραφίας, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (ElGreco) και ο Μιχαήλ Δαμασκηνός. Επίσης, η λογοτεχνία, η μουσική και το θέατρο γνώρισαν μεγάλη άνθιση και παρήγαγαν μοναδικά αριστουργήματα όπως ο Ερωτόκριτοςτου Βιτσέντζου Κορνάρος και η Ερωφίλητου ΓεώργιουΧορτάτση.

Η Κρήτη επανάκτησε την αυτονομία της το 1897 και ενώθηκε με την Ελλάδα το 1913, ικανοποιώντας το όνειρο πολλών γενεών για την πολυπόθητη Ένωση. Ήδη από την Ένωση της Κρήτης ξεχώρισε η πολιτική προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίοςέπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή ολόκληρης της Ελλάδας.

Ο πόλεμος όμως για τους Κρητικούς δεν τελείωσε με την Ένωση. Η Κρήτη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την περίοδο του ναζιστικού εφιάλτη για ολόκληρη την Ευρώπη και έπεσε στην κατοχή των Γερμανών αφού πρώτα έγραψε μια από τις λαμπρότερες σελίδες ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίφημη Μάχη της Κρήτηςτο 1941.

Σημεία ενδιαφέροντος:

Τα Μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, (5 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου)η θρυλική κατοικία του βασιλιά Μίνωα και ο τόπος του μυθικού Λαβύρινθουκαι του Μινώταυρου. Το ανάκτορο ανακαλύφθηκε και μερικώς αναστηλώθηκε από τον Άγγλο αρχαιολόγο SirArthurEvans, το 1900.Το μνημείο της Κνωσού είναι ανοικτό το καλοκαίρι Δευτέρα – Σάββατο και ώρες από 8.00- 19.00, ενώ τις Κυριακές ανοίγει από 8.00-15.00. Το χειμώνα από 08.00 -15.00.

Το ανάκτορο της Φαιστού (62,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου), με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική σύνθεση και τη σχεδόν τέλεια κατασκευή, θεωρείται το ωραιότερο και πιο χαρακτηριστικό όλων μινωικών παλατιών.

Ο εθνικός δρυμός με το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στην Κρήτη. Πάνω από 250.000 άτομα το επισκέπτονται κάθε χρόνο!

Η παλιά πόλη και λιμάνι των Χανίων

Το Λουτρό, στα Σφακιά, στο Λυβικό πέλαγος

Η Λίμνη Κουρνά και η Αργυρούπολη στο Ρέθυμνο

Το ορεινό παραδοσιακό χωριό των Ανωγείων με το Ιδαίον Άνδρο και το κοντινό (6 χλμ) Σπήλαιο των Ζωνιανών

Ο Άγιος Νικόλαος στο νομό Λασιθίου

Η Ελούντα και το νησί Σπιναλόγκα

Το οροπέδιο Λασιθίου και το ΔικταίονΆντρον

Επισκέψιμοι χώροι

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διαθέτει το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων της Μινωικής Κρήτης. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρύθηκε το 1980 και εδρεύει στο Ηράκλειο. Περιλαμβάνει τα τμήματα: Ζωολογικό, Βοτανικό, Παλαιοντολογικό - Γεωλογικό, Ορυκτολογικό.
  • Το Cretaquarium - Θαλασσόκοσμος άρχισε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005 στην παλιά αμερικανική βάση στις Γούρνες, και είναι το σημαντικότερο ενυδρείο της Ελλάδα κι ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου. Διαθέτει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσογειακής θαλάσσιας ζωής καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους με φόντο τα υποθαλάσσια τοπία της κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλωνκαι το βυθό του Βάι. Πληροφορίες: http://www.cretaquarium.gr/index.php

Παραλίες

Πολύ κοντά στο Ηράκλειο υπάρχουν μεγάλες ανοιχτές και καλά οργανωμένες παραλίες για να απολαύσετε το μπάνιο σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κεντρική θέση του Capsis Astoria Heraklion επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση σε παραλίες που βρίσκονται τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά της πόλης.

Παραλία του Καρτερού στην Αμνισό : Καρτερός είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, συνεχόμενος με τον οικισμό της Αμνισού και βρίσκεται 8 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο. Στη περιοχή των οικισμών Καρτερός και Αμνισός υπήρχε το επίνειο της Κνωσού επί της βασιλείας του Μίνωα,. Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα. Η παραλία είναι μεγάλη και καλά διαμορφωμένη για κολύμπι με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ναυαγοσώστες κλπ.

Η παραλία Χάνι Κοκκίνη είναι η τεράστια αμμουδερή παραλία με ρηχά νερά, 12 χιλιόμετρα ανατολικά από τη πόλη του Ηρακλείου, μπροστά στον ομώνυμο οικισμό-τουριστικό θέρετρο. Είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό στέκι της νεολαίας είναι μια πολύ καλά οργανωμένη παραλία για κολύμπι και θαλάσσια σπορ ενώ διαθέτει πολλά beachbar για ατέλειωτες ώρες ξεκούρασης δίπλα στη θάλασσα.

Η Αμμουδάρα είναι η μεγάλη και αμμουδερή (όπως λέει και το όνομα της) παραλία σε απόσταση 5 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου. Είναι πολύ καλά οργανωμένη για κολύμπι με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ναυαγοσώστες κλπ και θαλάσσια σπορ. Η περιοχή είναι τουριστικό θέρετρο και διαθέτει πολλά καφέ, εστιατόρια και beach bar.

Τα Λινοπεράματα βρίσκονται 8 χιλιόμετρα επίσης δυτικά του Ηρακλείου στον ομώνυμο, οικισμό και διαθέτει οργανωμένη παραλία, πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ.

To Παλαιόκαστρο είναι μια μικρή παραλία με βότσαλα 10 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου, προφυλαγμένη από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους και προσφέρεται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Λόγω των βράχων είναι ιδανική για ψαροντούφεκο.

Εστιατόρια & Cafe

Η οδός Δαιδάλου, οι πλατείες Ελευθερίας και Λιονταριών με τους δρόμους γύρω από αυτές και η παραλιακή οδός μετά το λιμάνι, αποτελούν τις πιο κλασικές επιλογές για τον καφέ, το ποτό σας. Όμορφα πολυσύχναστα καφέ και ατμοσφαιρικά μπαρ προσφέρουν ευχάριστα διαλλείματα ξεκούρασης και διασκέδασης. Το εμπορικό κέντρο Τάλως στο πρόσφατα κατασκευασμένο παραλιακό μέτωπο της πόλης αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για καφέ και ποτό με θέα στο απέραντο γαλάζιο. Στην παραλία, από κάτω, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για περιπάτους, ποδήλατο και παιδικές χαρές δίπλα στο κύμα.

Για το φαγητό σας υπάρχουν πολύ καλές ταβέρνες με παραδοσιακή κρητική κουζίνα τόσο μέσα στο κέντρο όσο και στην παραλία, όπου θα βρείτε και φρέσκο ψάρι. Μην παραλείψετε όμως να επισκεφτείτε και τις εξαιρετικές ταβέρνες που υπάρχουν σε κοντινά χωριά, γύρω από το Ηράκλειο, για να απολαύσετε:οφτό κρέας, πιλάφι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, πεντανόστιμες πίτεςκαι άλλες διάσημες αυθεντικές κρητικές σπεσιαλιτέ.

Αγορά

  • Η οδός Δαιδάλου (δίπλα ακριβως από το CapsisAstoria)είναι ο διασημότερος δρόμος του Ηρακλείου για ψώνια. Εδώ θα βρείτε όλες τις γνωστές φίρμες ενδυμάτων, θα κάνετε μια ευχάριστη βόλτα στον πεζόδρομο και θα απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας το βράδυ καθώς διαθέτει και κάποια από τα ωραιότερα καφέ και μπαρ της πόλης.
  • Στην Πλατεία Λιονταριών, πολύ κοντά στο Capsis Astoria, εκεί που καταλήγει η Δαιδάλου, διαθέτει επίσης πολλά επώνυμα καταστήματα. Η περιπλάνηση σας για ψώνια μπορεί να συνεχιστεί στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης, που διαθέτει ανάλογες επιλογές.
  • Στην οδό 25ης Αυγούστου, στο κέντρο θα βρείτε σουβενίρ αλλά και τράπεζες για κάνετε τις αναλήψεις σας και να συνεχίσετε τα ψώνια σας.
  • Η οδός 1821 μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο εμπορικό προορισμός σας για βιβλιοπωλεία και καταστήματα ενδυμάτων. Η βόλτα σας μπορεί να ολοκληρωθεί στην οδό Καλοκαιρινού για ρούχα και παπούτσια σε πολύ καλές τιμές.
  • Η Δημοτική Αγορά, ( που βρίσκετε μόλις 5 λεπτά από το CapsisAstoria ) παράλληλος της οδού 1866, είναι ένα μέρος που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας στο Ηράκλειο. Είναι μια αγορά που έχει τη μυρωδιά των βοτάνων και τη γεύση των περίφημων τοπικών προϊόντων.

CAPSIS ASTORIA HERAKLION

Πλ. Ελευθερίας 11, Ηράκλειο Κρήτης, ΤΚ 71201
E-mail: info@astoriacapsis.gr
Tel.: 30 2810 343080-2
Fax: +30 2810 229078

βραβευσεισ
capsis
hotels

trivago