Πλ. Ελευθερίας 11, 712 01 Ηράκλειο – Κρήτης

Κρητη

  /    /  Κρητη
Agios Nikolaos Creta

Μια μικρη γευση ιστοριας

Η Κρήτη εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της, στο κέντρο της Μεσογείου και πάνω στο σταυροδρόμι της Ανατολής με τη δύση, ήταν ανέκαθεν το «Μήλο της Έριδος» για όλους του ακμάζοντες πολιτισμούς που γεννήθηκανή έφτασαν στη Μεσόγειο ως κατακτητές και κυρίως για κείνους που είχαν ναυτική παράδοση. Εδώ αναπτύχθηκε ένας από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, ο Μινωικός, ενώ και μετά το τέλος του το νησί εξακολούθησε να διαγράφει μια συναρπαστική πορεία μέσα στο χρόνο η οποία άφησε στο έδαφος του εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το CapsisAstoria, στο κέντρο του Ηρακλείου και στο κέντρο της Κρήτης διευκολύνει την μετακίνηση σας προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να γνωρίσετε την μοναδική και ξεχωριστή ιστορία του νησιού.

Ιστορια

Η Κρήτη είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αρχικά, εδώ τοποθετήθηκε η γέννηση του Δία, του βασιλιά των θεών και των ανθρώπων και του προστάτη της φιλοξενίας. Εδώ αναπτύχθηκε ο πρώτος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός. Ο Μινωικός, μεταξύ 2800 π.Χ. και 1400 π.Χ. Τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, των Αρχανών κ.α. αντανακλούν την λαμπρότητα του μέσα από τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής, της αγγειοπλαστικής, της αργυροχρυσοχοΐας και της ζωγραφικής.

Οι άνθρωποι που ανέπτυξαν αυτόν τον λαμπρό πολιτισμό και δημιούργησαν το ισχυρότερο στόλο της εποχής τους. Και ανέπτυξαν, όσο κανένας έως τότε, το έφεραν στην Κνωσό πλούτο και δύναμη που την έκανε κυρίαρχη δύναμη σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγεια και όχι μόνο.

Μινωικός Πολιτισμός

Η λαμπρή πορεία του Μινωικού Πολιτισμού ανακόπηκε βίαια ύστερα και από την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνη. Με αποτέλεσμα η Κρήτη το 1400 π.Χ να περάσει στα χέρια, των Αχαιών και ύστερα των Δωριέων. Οι οποίοι ίδρυσαν εδώ νέες πόλεις όπως η Λατώ και η Πολυρήνεια και εισήγαγαν σταδιακά το νησί στους κλασικούς χρόνους.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Ρωμαίοι, που το 67 π.Χ.κατέκτησαν την Κρήτη κι έκαναν πρωτεύουσα της επαρχίας τη Γόρτυνα. Η οποία ήταν από τι πρώτες πόλης στον ελλαδικό χώρο που αποδέχτηκε το χριστιανισμό. Στα χρόνια του Βυζαντίου η Κρήτη έγινε σημαντικό κέντρο της νέας θρησκείας. Από το 824 μ.Χ. έως το 961 μ.Χ. για περισσότερα από εκατό χρόνια, το νησί βρέθηκε υπό την κατοχή των Σαρακηνών. Από τη ληστρική ορμή των πειρατών το απάλλαξε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς. Ο οποίος το Μάρτιο του 961, κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας για τα επόμενα περίπου 250 χρόνια.

Το 1204 το νησί κατελήφθη από τους Βενετούς μέχρι και το 1669 που το κατέκτησαν οι Τούρκοι. Ύστερα από την πτώση του Χάνδακα. Η πολιορκία του οποίου κράτησε 21 χρόνια και έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή ιστορία ως η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ.

Οι τέχνες

Την περίοδο πριν από την τουρκική κατάκτηση η Κρήτη γνώρισε μια εξαιρετική οικονομική και πνευματική ευημερία. Οι μεγάλες πόλεις ανακατασκευάστηκαν, δημιουργήθηκαν εξαιρετικά μνημεία και οχυρώθηκαν με τεράστια τείχη. Οι τέχνες έφτασαν στο απόγειο τους με σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της αγιογραφίας, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (ElGreco) και ο Μιχαήλ Δαμασκηνός. Επίσης, η λογοτεχνία, η μουσική και το θέατρο γνώρισαν μεγάλη άνθιση και παρήγαγαν μοναδικά αριστουργήματα όπως ο Ερωτόκριτοςτου Βιτσέντζου Κορνάρος και η Ερωφίλητου ΓεώργιουΧορτάτση.

Η Κρήτη επανάκτησε την αυτονομία της το 1897 και ενώθηκε με την Ελλάδα το 1913, ικανοποιώντας το όνειρο πολλών γενεών για την πολυπόθητη Ένωση. Ήδη από την Ένωση της Κρήτης ξεχώρισε η πολιτική προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή ολόκληρης της Ελλάδας.

Ο πόλεμος όμως για τους Κρητικούς δεν τελείωσε με την Ένωση. Η Κρήτη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την περίοδο του ναζιστικού εφιάλτη για ολόκληρη την Ευρώπη και έπεσε στην κατοχή των Γερμανών αφού πρώτα έγραψε μια από τις λαμπρότερες σελίδες ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίφημη Μάχη της Κρήτηςτο 1941.

Σημεια ενδιαφεροντος:

  • Τα Μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, (5 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου)η θρυλική κατοικία του βασιλιά Μίνωα και ο τόπος του μυθικού Λαβύρινθουκαι του Μινώταυρου. Το ανάκτορο ανακαλύφθηκε και μερικώς αναστηλώθηκε από τον Άγγλο αρχαιολόγο Sir Arthur Evans, το 1900. Το μνημείο της Κνωσού είναι ανοικτό το καλοκαίρι Δευτέρα – Σάββατο και ώρες από 8.00 – 19.00, ενώ τις Κυριακές ανοίγει από 8.00 – 15.00. Το χειμώνα από 08.00 – 15.00.
  • Το ανάκτορο της Φαιστού (62,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου). Με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική σύνθεση και τη σχεδόν τέλεια κατασκευή, θεωρείται το ωραιότερο και πιο χαρακτηριστικό όλων μινωικών παλατιών.
  • Ο εθνικός δρυμός με το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στην Κρήτη. Πάνω από 250.000 άτομα το επισκέπτονται κάθε χρόνο!
  • Η παλιά πόλη και λιμάνι των Χανίων
  • Το Λουτρό, στα Σφακιά, στο Λυβικό πέλαγος
  • Η Λίμνη Κουρνά και η Αργυρούπολη στο Ρέθυμνο
  • Το ορεινό παραδοσιακό χωριό των Ανωγείων με το Ιδαίον Άνδρο και το κοντινό (6 χλμ) Σπήλαιο των Ζωνιανών
  • Ο Άγιος Νικόλαος στο νομό Λασιθίου
  • Η Ελούντα και το νησί Σπιναλόγκα
  • Το οροπέδιο Λασιθίου και το ΔικταίονΆντρον
elGreek
en_USEnglish elGreek