Πλ. Ελευθερίας 11, 712 01 Ηράκλειο – Κρήτης

Ιστορια
  /    /  Ιστορια
Knossos Creta 1920

Τα ενετικά τείχη

Σήμερα διατηρούνται οι επτά προμαχώνες τους και δύο από τις τέσσερις πύλες τους. Η Πόρτα των Χανίων, από την οποία η Κάντια επικοινωνούσε με όλη τη Δυτική Κρήτη έχει ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Η Καινούρια Πόρτα βρίσκεται στη νότια πλευρά του περιβόλου και είναι νεότερη. Φέρει διακόσμηση, επιγραφή με χρονολογία κατασκευής (1587). Στο νοτιότερο σημείο του περιβόλου των τειχών είναι ο προμαχώνας του Μαρτινέγκο και σ’ ένα πλάτωμα ο σεμνός τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Λότζια

Ορθογώνιο, διώροφο κτίριο, το κομψότερο από τα βενετσιάνικα κτίσματα της πόλης. Σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο. Χτίστηκε το 1626-1628 από το Γενικό Προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνη, που κατασκεύασε και την ομώνυμη κρήνη στο κέντρο της πλατείας Βενιζέλου. Στην ενετοκρατία ήταν τόπος συγκέντρωσης και αναψυχής των ευγενών και από τους εξώστες της ο Δούκας προσφωνούσε το λαό ή παρακολουθούσε διάφορες τελετές. Το σημερινό κτίριο είναι αναστήλωση του κατεστραμμένου παλιού μεγάρου.

Το Κάστρο ή Κούλε

Είναι χτισμένο στην είσοδο του βενετσιάνικου λιμανιού με σκοπό να το προστατεύει από τις επιδρομές. Στις πλευρές του διατηρούνται κομμάτια από τα εντοιχισμένα, λαξευτά λιοντάρια του Αγίου Μάρκου που το στόλιζαν. Είναι ανοιχτό για επισκέψεις από το κοινό και στο επάνω μέρος του έχει διαμορφωθεί υπαίθριο θέατρο. Το όνομα Κουλές είναι τούρκικο. Οι Βενετοί το ονόμαζαν RoccaalMare.

Θρησκεία

Ο ναός του Αγίου Τίτου, προστάτη αγίου του νησιού, στην ομώνυμη πλατεία. Είναι κράμα ανατολικών και δυτικών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Χτίστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς. Μετά από μετατροπές από τους Βενετούς και τους Τούρκους, που τον χρησιμοποίησαν οι μεν σαν καθολικό μητροπολιτικό ναό, οι δε σαν τζαμί, καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 1856. Το 1872 ξαναχτίστηκε και αργότερα έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις για να λειτουργήσει και πάλι σαν ορθόδοξη εκκλησία. Εδώ φυλάσσεται η ιερή κάρα του Αγίου Τίτου.

Heraklion Creta castle

Ο ναός του Αγίου Μάρκου

Χτίστηκε από τους Βενετούς που τον αφιέρωσαν στον προστάτη τους. Οι Τούρκοι μετά την άλωση του Ηρακλείου τον μετέτρεψαν σε τζαμί προσθέτοντας του μιναρέ. Το 1956 αποκαταστάθηκε στην ενετική μορφή του. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν Στέγη Γραμμάτων, σαν χώρος μόνιμης έκθεσης αντιγράφων βυζαντινών τοιχογραφιών και σαν αίθουσα συναυλιών.

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά

Εντυπωσιακός ναός, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Έχει σταυρικό σχήμα με τέσσερις ίσες κεραίες, μεγαλοπρεπή τρούλο και δύο πανύψηλα κωδωνοστάσια. Στη βορειοδυτική γωνιά του σώζεται η παλιά εκκλησία του Αγίου Μηνά και της Υπαπαντής.

Πολιτισμός

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1953 από της Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Το μουσείο παρουσιάζει μια συνολική εικόνα της ιστορίας της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως τη σύγχρονη εποχή.

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών είναι ένα ιδιωτικό μουσείο τέχνης. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2000 από τον K. Σχιζάκη. Οι δραστηριότητες του είναι η διοργάνωση επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Διαθέτει μόνιμους χώρους έκθεσης και έργα τέχνης κυρίως κρητικών καλλιτεχνών.

Βικελαία Βιβλιοθήκη

Στον όροφο του δημοτικού μεγάρου «Ακτάρικα». Ιδρύθηκε το 1910 με βιβλία που δώρισε ο Δημήτριος Βικέλας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρωτεργάτης για την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα της Αθήνας, το 1896. Ο αριθμός των τόμων της βιβλιοθήκης ανέρχεται σε 80.000 περίπου.

elGreek
en_USEnglish elGreek