Πλ. Ελευθερίας 11, 712 01 Ηράκλειο – Κρήτης

Αξιοθεατα
  /    /  Αξιοθεατα

Το Ηράκλειο είναι ένα ζωντανό μουσείο καθώς τα πολύ καλά διατηρημένα ενετικά τείχη και αμέτρητα μνημεία της ίδιας εποχής κυριαρχούν σε κάθε γωνιά της πόλης. Η Κρήτη, όμως είναι η γενέτειρα του λαμπρότατου Μινωικού Πολιτισμού, δείγματα του οποίου υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί. Μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε, έχοντας το Capsis Astoria σαν ορμητήριο είναι:

Knossos Creta 1920

Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσσού:

Είναι τo σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού και βρίσκεται 5 χιλ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του.

Info: odysseus.culture.gr

Κούλες:

Στο λιμάνι του Ηρακλείου, στο δυτικό λιμενοβραχίονα του, στέκει το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο Κούλες, το Φρούριο της Θάλασσας (Rocca al Mare), όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί που το ίδρυσαν στο 1ο μισό του 16ου αιώνα.

Info: koules.efah.gr

Μινωικό Ανάκτορο Φαιστού:

Στην εύφορη κοιλάδα της Κάτω Μεσαράς, σε απόσταση 63 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου, δεσπόζει το Ανάκτορο της Φαιστού, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού και μια από τις  τρεις σημαντικές πόλεις που ίδρυσε στην Κρήτη ο Μίνωας.

Info: odysseus.culture.gr

Γόρτυνα:

Σε απόσταση 45 λεπτών από την πόλη του Ηρακλείου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Γόρτυνας με την ακρόπολη και τις νεκροπόλεις της, που απλώνονται σε έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων. Η Γόρτυνα είναι ένας από τους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, που κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική εποχή

Info: odysseus.culture.gr

Νεκρόπολη στο Φουρνί Αρχανών:

Βρίσκεται στο λόφο Φουρνί, ανάμεσα στις Άνω και Κάτω Αρχάνες, και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Χαρακτηρίζεται από πλήθος και ποικιλία ταφικών οικοδομημάτων και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ταφική λατρεία των Μινωιτών.

Info: odysseus.culture.gr

Τάφος Ν. Καζαντάκη:

Πάνω στα Ενετικά τείχη με θέα ολόκληρο το Ηράκλειο, δεσπόζει ο λιτός τάφος του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη με χαραγμένη στον ξύλινο σταυρό την διάσημη φράση από την «Ασκητική» του «Δεν ελπίζω τίποτα, Δεν φοβάμαι τίποτα, Είμαι λεύτερος»

Μινωική Έπαυλη των Κρίνων:

Διώροφη πολυτελής κατοικία του τύπου των μινωικών επαύλεων, στην περιοχή της Αμνισού, ανατολικά του Ηρακλείου. Το όνομά της πήρε από τις ωραίες τοιχογραφίες με φυτικά κοσμήματα και κρίνους που διακοσμούσαν τους τοίχους του κτηρίου.

Info: odysseus.culture.gr

Άγιος Μηνάς:

Ο επιβλητικός μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου 1862 ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης των Ηρακλειωτών για την προστασία που πρόσφερε ο Άγιος στην πόλη. Βρίσκεται το κέντρο της πόλης.

Άγιος Τίτος:

Βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου στην οδό 25ης Αυγούστου (ημέρα εορτής του Αγίου). Ο ναός είναι ένα εκλεκτικό μνημείο με ποικίλα στοιχεία από τους ρυθμούς των μνημείων της Κωνσταντινουπόλεως.

Χωριό Φόδελε:

Βρίσκεται 29 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου σε μία πανέμορφη κοιλάδα με πορτοκαλιές και είναι συνδεδεμένο με τον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.  Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο διάσημος El Greco βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού και έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Ανάκτορο Αρχανών:

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ανακτορικά συγκροτήματα της Μινωικής εποχής οι ανασκαφές στο οποίο ξεκίνησαν το 1964 από τον αείμνηστο Γιάννη Σακελαράκη.

Info: odysseus.culture.gr

elGreek
en_USEnglish elGreek