Πλ. Ελευθερίας 11, 712 01 Ηράκλειο – Κρήτης

Ηράκλειο Κρήτη Ενετικά τείχη

Capsis Hotels

Ηρακλειο

Ηρακλειο

Το Ηράκλειο είναι πρωτεύουσα της Κρήτης και το 4ο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδος.
Πρόκειται για μια παραθαλάσσια, ζωντανή πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία και πολλά και σημαντικά αξιοθέατα, που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό το παρελθόν με το παρόν.
Περιδιαβαίνοντας την πόλη, υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος που μπορεί κανείς να επισκεφθεί και πολλές ομορφιές να θαυμάσει.

irakleio kriti teixi
Morozini Fontein Irakleio Creta

Αξιοθέατα

  • Πλατεία Ελευθερίας: Η κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Capsis Astoria. Το Αρχαιολογικό μουσείο, το Άγαλμα του Αγνώστου στρατιώτη και η Νομαρχία του Ηρακλείου. Πρόκειται για μια πλακόστρωτη πλατεία με ανοιχτούς χώρους και αποτελεί έναν από τους κύριους χώρους αναψυχής και συνάντησης των Ηρακλειωτών. Η πύλη του Αγίου Γεωργίου ή Πύλη Λαζαρέτο, που χτίστηκε επί Ενετοκρατίας (1565) και συνέδεε το περιτειχισμένο Ηράκλειο με την Ανατολική Κρήτη βρίσκεται στο νοτιο-ανατολικό άκρο της πλατείας και οδηγεί σε μια όμορφη θολωτή στοά.
  • Οδός 25ης Αυγούστου: Ο ομορφότερος πεζόδρομος του Ηρακλείου με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, την Ενετική Λότζια, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και το ναό του Αγίου Τίτου συνδέει το Ενετικό λιμάνι με την πλατεία των Λιονταριών. Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε εκεί από το Capsis Astoria είναι μέσω της οδού Δαιδάλου.
  • Οδός Δαιδάλου: Ο πεζόδρομος της Δαιδάλου, ακριβώς δίπλα στο Capsis Astoria συνδέει την Πλατεία Ελευθερίας με τα Λιοντάρια. Η Δαιδάλου είναι γεμάτη μικρά και μεγάλα καταστήματα και είναι ο πλέον εμπορικός δρόμος του Ηρακλείου. Από την πλατεία των Λιονταριών ξεκινά ο πεζόδρομος της Χάνδακος, με πλήθος καταστημάτων και καφετεριών.

Περισσότερα Αξιοθέατα

  • Λιοντάρια: Στην απόληξη της οδού Δαιδάλου βρίσκεται η πλατεία των Λιονταριών, που οφείλει το όνομά της σε ένα από τα ωραιότερα Ενετικά μνημεία, την Κρήνη του Μοροζίνι. Η δεξαμενή έχει οκτάλοβο σχήμα και είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις με θέματα από την Ελληνική μυθολογία. Πάνω από τη δεξαμενή υψώνονται τέσσερα λιοντάρια, από τα στόματα των οποίων ρέει το νερό. Η πλατεία των Λιονταριών είναι το γνωστότερο και πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης με πολλές καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία και «μπουγατσατζίδικα».
  • Ενετικά τείχη Ηρακλείου: Η πόλη του Ηρακλείου περιστοιχιζόταν από επιβλητικά τείχη και θεωρείτο μια από τις καλύτερα οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου. Σήμερα τα τείχη οριοθετούν την παλιά πόλη του Ηρακλείου και καταλήγουν ανατολικά στο επιβλητικό θαλάσσιο φρούριο του Κούλε. Σημαντικότατο επίσης μνημείο της περιόδου της ενετοκρατίας. Αξίζει τον κόπο να κάνετε μια βόλτα στα ενετικά τείχη, να θαυμάσετε τη μεγαλοπρέπεια τους και να δείτε διαφορετικές όψεις της πόλης.
  • Πλατεία Κορνάρου: Η Πλατεία Κορνάρου πήρε το όνομα της από τον μεγάλο κρητικό καλλιτέχνη Βιτσέντζο Κορνάρο, γνωστότερο έργο του οποίου είναι ο «Ερωτόκριτος». Την πλατεία κοσμεί ένα σιντριβάνι και ένα γλυπτό που αναπαριστά τον Ερωτόκριτο έφιππο να αποχαιρετά την Αρετούσα. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται η κρήνη Μπέμπο και το τούρκικο σεμπίλ.
  • Η Αγορά: Η κεντρική αγορά του Ηρακλείου με τους κάθετους δρόμους της αριστερά και δεξιά, φιλοξενεί καταστήματα με τουριστικά είδη. Φρούτα, λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά, τυροκομικά, κρεοπωλεία, ψαράδικα όπως και μικρά καφέ και εστιατόρια.
  • Λιμενοβραχίονας: Στο λιμάνι του Ηρακλείου, στέκει το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο Κούλες και το γραφικό λιμάνι, που λειτουργεί σήμερα ως μαρίνα. Από εκεί ξεκινά ο λιμενοβραχίονας μήκους περίπου 2 χλμ που αποτελεί έναν από τους ωραιότερους περιπάτους της πόλης.
  • Πάρκο Γεωργιάδη: Στο πάνω άκρο της Πλατείας Ελευθερίας βρίσκεται το πάρκο Γεωργιάδη. Ένας όμορφος χώρος για περίπατο και χαλάρωση κάτω από τη σκιά των δέντρων.
irakleio creta venitian fortress of koules
elGreek
en_USEnglish elGreek